Justice for Sergei How an innocent Russian lawyer dies in prison
Directed by: Hans Hermans & Martin Maat Photography: Tijn van Neerven Sound: Ton Spruit Original music: Tony Overwater & Maarten Ornstein Producer Moscow: Irina Anatsheva Voice of Sergei: Ruslan Malikov Colourist: Ronald van Dieren Sound editor: Mark Meewis
Portret van de Russische advocaat Sergei Magnitsky, die een hoge prijs betaalde voor het aan de kaak stellen van corruptie in Rusland. Hij overleed in november 2009 onder dubieuze omstandigheden in een detentiecentrum in Moskou, in afwachting van zijn rechtszaak. Internationaal veroorzaakt zijn dood verontwaardiging, maar in Rusland blijft het stil. De Wall Street Journal beschrijft Magnitsky’s dood als een ‘langzame moord’. Het Moskou Openbare Comité van Toezicht noemt het ‘een moord om fraude te verbergen’. Onder publieke druk stelt president Dmitry Medvedev een onderzoek in, maar een jaar later is er nog niemand verantwoordelijk gehouden voor de moord. In Justice for Sergei vertellen Magnitsky’s familie, vrienden en oud-collega’s voor het eerst voor de camera over de man die van kinds af aan streed voor gerechtigheid, zelfs tijdens zijn onrechtmatige opsluiting. En hoe deze man het durfde op te nemen tegen de allesvernietigende corruptie in zijn land, hetgeen hem fataal werd.
Justice for Sergei How an innocent Russian lawyer dies in prison
Directed by: Hans Hermans & Martin Maat Photography: Tijn van Neerven Sound: Ton Spruit Original music: Tony Overwater Producer Moscow: Irina Anatsheva Voice of Sergei: Ruslan Malikov Colourist: Ronald van Dieren Sound editor: Mark Meewis
Portret van de Russische advocaat Sergei Magnitsky, die een hoge prijs betaalde voor het aan de kaak stellen van corruptie in Rusland. Hij overleed in november 2009 onder dubieuze omstandigheden in een detentiecentrum in Moskou, in afwachting van zijn rechtszaak. Internationaal veroorzaakt zijn dood verontwaardiging, maar in Rusland blijft het stil. De Wall Street Journal beschrijft Magnitsky’s dood als een ‘langzame moord’. Het Moskou Openbare Comité van Toezicht noemt het ‘een moord om fraude te verbergen’.
Onder publieke druk stelt president Dimitry Medvedev een onderzoek in, maar een jaar later is er nog niemand verantwoordelijk gehouden voor de moord. In Justice for Sergei vertellen Magnitsky’s familie, vrienden en oud-collega’s voor het eerst voor de camera over de man die van kinds af aan streed voor gerechtigheid, zelfs tijdens zijn onrechtmatige opsluiting. En hoe deze man het durfde op te nemen tegen de allesvernietigende corruptie in zijn land, hetgeen hem fataal werd.